Glad V

nedelja

 

Mesec je menjao blesave šešire od oblaka i nije mario za zdepastu siluetu čija je seda kosa sijala pod njegovom svetlošću dok se je šunjala oko zgrade preduzeća. Silueta za trenutak zastala na uglu zgrade i delovalo je da iz prikrajka posmatra ispijeno telo koje je u polu ležećem položaju bilo prislonjeno uz smotanu vreću za spavanje. Glavom klonulom na grudi su dominirali upali, čekinjama brade prekriveni obrazi. Sedi radnik obezbeđenja priđe malaksalom, na izgled bezživotnom telu, čiju su dušu umor, iscrpljenost i glad nosali daleko od platoa i stvarnosti. Pored tela spusti plastičnu kesu u kojoj su se nalazile tri politarske plastične flašice. Nije imao hrabrosti da pogleda direkno u lice. Govorio je jedva čujno, više za sebe.
-Nikuda ovo ne vodi. Rekao sam ti da će ovako biti. Oni svi samo o sebi misle, nikog nije briga za tebe. Ne samo za tebe, nego i za mene, i ja za malo da izgubim posao zbog svega ovoga. A ako se ne opametiš i ako ti se nešto, ne daj bože, desi, ni ja sigurno neću proći nekažnjeno. Idi kući, probao si i nije uspelo. Idi, dok još nije kasno. Neće niko ni primetiti da te nema, kao što nisu primetili kad si došao… Idi. Hoćeš da ti pomognem da ustaneš, da poneseš stvari?
Zaključio je da to malo jače stiskanje očnih kapaka znači ne. Još nekoliko trenutaka je stajao tu, čekao čudo, a onda nečujno nestao u mrak iz kojeg je došao.
Mesec je batalio šešire i sad se, u punom sjaju šepurio teget nebom. Video je svoj odraz u jednoj suzi koje se slivala niz čekinjasti obraz.

 

Nastaviće se…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s