Trenutak nepažnje

Zaustavio se na prašnjavom parkingu pored pume da piša. Ako je išta naučio do za ovih par meseci na putu to je da u WC na lokalnim putevima gde je ovako redak saobraćaj ne ulazi osim ako baš ne mora, a to je nikad. Kamper sa rasklopljenom tendom pod kojom u hladovini baba i deda sa oduševljenjem gledaju pridošlicu, malo da popričaju o vremenu, da pitaju profesionalca kakav ih put očekuje. Ignoriše ih, kao gleda gume, udara ih nogom da proveri jesu li uredu, to svi šoferi rade kad stanu. Pokušava da se namesti na drugoj strani kamiona. Na pumpi tip toči gorivo u neki stari crni motor, naizmenično prašnjav i izguljen, nezgrapno široka bokser mašina mu upotpunjuje ružnoću. Na zadnjem delu sedišta balansira kanapom vezana vreća.

Ne može verovati da za dva dana sretne tri čoveka i da svi bulje u njega dok pokušava da piša. Nije uopšte trebao stati tu gde je pumpa, Toliko su ga stari šoferi ložili sa kojekakvim pričama da se još ne usuđuje slobodno šetati oko kamiona kad je sam a kamoli pišati negde u žbunju.

Ne vredi, moraće u WC, nema šanse da piša dok ga onaj motorista gleda. Sam pogled na vrata je ošamućujuć. Uzima puna pluća vazduha i ulazi unutra. Pokušava da ništa ne dodirn.

-Nikad se ja na ovo neću navići, jebeš ovaj posao.

Istračava napolje otkopčanog šlica dok se još nije onesvestio bez daha.

Tip sa motorom stoji naslonjen na svoju crnu nakazu par metara ispred njega sa neupaljenom cigarom u ustima. Škljoca poklopcem Zippo-a i gleda u prazno. Skinuo je maramu koju je nosio preko usta i naočare. Sa šarama od prašine i sunca na licu izgleda kao loše nacrtan panda. Stari vojni šlem je zamenila bivša frizura koja baš dugo nije bila u kontaktu sa nekim sretstvom za ličnu, ili bilo koju drugu higijenu.

Šofer, nekako mu se sviđa da o sebi misli pod tim nazivom, profesionalno a opet nekako frajerski, sad, sa stomačinom za koju sebe vrlo lako ubedi da je baš primerena, skoro planirana za taj posao, i bradom od tri-četri dana, za koju mu je tebalo tri nedelje da mu naraste, se potpuno uklapa sa starijim kolegama, prihvataju ga kao jednog od njih, skoro, još mu se podsmevaju zbog piskavog glasa, malo zatečen što je tako iskočio pred čoveka, rukom pokazuje prema vratima WC-a i ujedno odmahuje, pokušava da objasni to istrčavanje, reči još ne izlaze iz usta, u džep sakrije kremu, hteo je da se namaže, taj ojed ga baš peče kad se znoji, pozdravi ga čisto da odbije neprijatnost koja ga napada.

-Dug put?

Bez odgovora ili bilo kakve reakcije.

-Na motoru nema vrućine, a?

Pucketa metal mašine koja se hladi, muve, smrad urina se oseća na sva čula.

-Koji je to motor, nisam takve viđao?

I dalje ništa.

Ne može sad samo da se okrene i ode iako ga motorista ne registruje, nije ga mama tako vaspitala, Bucko je uvek bio dobrica.

-Moj brat je imao motor kad je bio mlađi, otac ga posle naterao da proda. Kaže četri točka su ipak četri točka, motor je đavo, trenutak nepažnje i evo ga. A i mama se sekira.

Motorista ga pogleda kao da se je ovaj tek tad stvorio. Neki čudan pogled od kojeg ti mora biti neprijatno. Direktan i prazan.

-Kolko ovaj može da ide?

Glupo pitanje samo da prekine pritisak koje njegove oči stvaraju.

-Trenutak nepažnje.

Glas promukao, dugo nije pustio neki artikulisan glas. Svako slovo se sa mukom probija kroz prašinu u njegovom grlu, onu finu koja se provuče kroz maramu i cementira glasnice. Malo se nakašlja.

-Trenutak nepažnje, i evo ga?

-Pa da, stari stalno tako govorio bratu. Dva točka su ti đavo, začas izgubiš glavu. Mislim, ne vi, vama t…

– Ti ih sad imaš deset, siguran si?

-Paa…

-Trenutak nepažnje ti ne može ništa?

Otvara i zatim odmah zatvara poklopac Zippo-a palcem, kling-klang.

-Četrdeset tona čelika u pokretu na mekano ljudsko telo, trenutak nepažnje, i evo ga. Okolnosti, trenutak nepažnje.(kling-klang) Razmišljaš u nedogled, u monohromatskom svetu sivih zidova i maslinaste posteljine, dok ne postaneš siv i maslinast, samo su oči krvavo crvene, oči koje te gledaju sa uglačanog komada metala ugrađenog u zid, tvoje oči, njegove, oči njegove žene, pune prezira i suza, potpuno prazne, dok ti i krv ne postane siva i maslinasta, i ceo svet je u te dve boje, siv i maslinast. (kling-klang) Vreme prestane da teče, da ti fore da razmišljaš, da se setiš o čemu si razmišljao u tom trenutku nepažnje, noć stoji i čeka da se setiš, čeka mesecima. Prazno. (kling) Onda vreme krene, godišnjica, doći će sinovi da te obiđu, njegovi sinovi, svake godine dođu da te pitaju o čemu si razmisljao u tom trenutku nepažnje, sad da se opet zaustavi noć, neće. Išao bi gore kod njega da mu se izvineš, jebi ga, trenutak nepažnje, događa se, al nedaju ti, paze te, čekaju da se setiš, setićeš se, polako, imamo vremena, sinovi su tu, samo mlađi, stariji nije mogao, radi, opet promenijo firmu, nedaju mu slobodno, morao je da napusti fakultet, zatvorili firmu gde je majka radila, nisu više mogli da ga finansiraju, sva je rastresena, nemože da nađe drugi posao, ljudima je neprijatno pored nje. Mlad je, ne razume više ni zašto mi dolazi, skoro da se on meni izvinjava što me davi sa svojim problemima, guši me njegova nevinost. Hteo sam da mu kažem da nisam ja kriv, da je on izleteo direkt pod točkove, da nisam mogao da zakočim, da je bio pijan, nebi mi verovao, ni ja ne verujem, na znam ni šta je bilo, trenutak nepažnje. MRZI ME, MRZI ME, MRZI ME, (klang) ne razume me, ne zna ni šta vičem. I on je siv i maslinast, i pepeljast. Bivši srećni dečko. Vidimo se dogodine. Noć neće da dođe, danima, nedeljama. Ovde ću živeti večno.

Neizdrživo teška tišina, svrbi ga, žulja, mora je prekinuti.

-Treba li ti, vam vatre, za cigaru mislim?

-Ne pušim.

Zgužva cigaretu iz usta i baci, Zippo vrati u džepić na jakni.

-Kad za cigaretu ne moraš ništa da uradiš nema smisla. Samo navika ostala iz…

-Kad je to.., mislim, kad su vas, ovaj pre…

Ponovo onaj pogled, vratio se u sad.

-Pre koliko ste izašli? Mislim…

-Izašao?…Nikad nisam izašao.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s